Яйцето е продукт, с който трябва да бъдете особено внимателни. Ако

...
Яйцето е продукт, с който трябва да бъдете особено внимателни. Ако
Коментари Харесай

Как разбираме дали яйцата са развалени?

Яйцето е артикул, с който би трябвало да бъдете изключително деликатни. Ако не е първа прохлада, това може да аргументи сериозна интоксикация. А както споделя дяволът Воланд в един популярен разказ („ Майсторът и Маргарита “): „ Втора прохлада не съществува – първата е и последна! “ Ако са втора прохлада, значи са развалени. Това, в действителност, е казано за рибите, само че с цялостна мощ важи и за яйцата.

Затова, преди да стартирате готвенето, е значимо да се уверите, че яйцата не са развалени - т.е., „ втора прохлада “. Има няколко метода да проверим това.

Ако разклатим яйце и чуем, че нещо от вътрешната страна удря в черупката, значи е за боклука. Или по-добре за тоалетната, тъй като, в случай че в боклука се счупи, ще осмърди света към вас. Между другото, развалено яйце мирише на сяра, а това било миризмата на пъкъла – и няма потребност да се уверяваме на процедура, по-добре да повярваме на честната дума на към този момент упоменатия дявол Воланд (между другото, в романа той не е неприятен човек).

Но има и други способи да проверим преснотата на яйцето.
6 необикновени използва на яйчените черупки у дома
Яйцата, когато се употребяват с мярка, са потребни за цялото ни тяло. Днешните може да се окажат, че са доста по-хранителни от създава...
Прочети повече
Например, като го пуснем в съд с вода. В случай, че яйцето слезе бързо на дъното и остане в хоризонтално състояние, значи е прясно. Ако се спуска постепенно и остане долу наклонено или отвесно, значи към този момент е на ръба да се скапе. Плюс това, колкото повече се стреми към изправено, толкоз е по-старо. Някои рискуват и ядат такива яйца – само че несъмнено не е за препоръчване.

Ако пък дори не доближава дъното и остава да плува в средата на съда, това сочи, че към този момент се е развалило и е по-добре да го изхвърлите.

А пък видите ли, че е останало да плува на самата повърхнина, значи е готово в последна степен на повреждане. Един тип – умряло яйце (впрочем, не зная може ли да се каже „ умряло яйце “, както и не зная дали има „ живо яйце “ – нали, когато стане живо, към този момент не му викат яйце, ами пиле). Та, повода да плува на повърхността на водата е, че при разлагането си органичните субстанции отделят газове, поради които яйцето не потъва. Избавете се от него допустимо най-бързо, единствено доста деликатно, понеже развалените яйца популяризират в близост си в действителност ужасната миризма на преизподнята.

Пресните яйца имат чиста, равномерна черупка - бяла или кафява, зависи от породата на кокошката. Когато към този момент са остарели, тогава цветът на черупката става мръсно сив, а в случай че са изцяло развалени, потъмняват.

Друг метод за инспекция: разгледайте яйцето на слънчева светлина или против лампа. Ако не проличава нищо мрачно във вътрешността му, значи е обикновено.
Трик, с който бързо да обелиш сварените яйца
С помоща на дребен трик варените яйца се белят елементарно. Така можете да се насладите на съвършеното варено яйце, което върху едно хубаво па...
Прочети повече
Пореден метод за инспекция: в случай че е развалено, при разлюляване можете да чуете тон, сходен на бълбукане.

Завъртете яйцето върху масата. Разваленото ще се върти радостно и с подготвеност – а прясното с извънредно отвращение или изобщо няма да се върти. Тоест, разваленото се пробва да ни убеди, че му няма нищо и на всичко е готово, единствено и единствено да му имаме доверие, с цел да си пръсне адската смрад наоколо; а прясното внимателно загатва, че е снесено за готвене, а не да си играем на пумпалчета.

Доста ефикасен способ за инспекция дали яйцата са развалени или не, е да ги подушите. Звучи малко смешно, само че е по този начин. Ако се усеща противен аромат, значи са развалени.

Ето и един прекомерно съвършен метод да ревизирате свежестта на група от няколко яйца. Задължителното изискване е единствено едно-единствено: да знаете сигурно, че са снесени в един ден. Не, не от една кокошка, това да не ви е робот за произвеждане на яйца, естествените кокошки носят по едно яйце дневно; само че да речем, от един курник или, както му е истинското българско наименование на въпросното оборудване – от един и същи кокошарник.

Просто принесете в жертва едно от групата пред олтара на здравословната кулинария, като го счупите - и неговото положение ще даде обезпечена информация и за другите. Впрочем каква толкоз жертва, нали и тях, рано или късно, ще ги връхлети същата орис!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР